Succesvolle eerste maand cultuurverhalen
De eerste maand zit er zowat op.  Nu al kan geconcludeerd worden dat het in een behoefte voorziet. Veel mensen hebben zich al aangemeld. 

Elke bijeenkomst wordt er in een vergaderruimte iets verteld over een actueel onderwerp. Vervolgens gaan we in kleine groepjes uiteen, waarna een coach het onderwerp nader bespreekt en er aan de taal gewerkt wordt. 


De mensen zijn erg fanatiek en leergierig. Thuis oefenen ze veel. Onder een kop koffie of thee, wordt gepraat, gelachen, gelezen en geleerd. Voor zowel de anderstaligen als coaches inspirerende bijeenkomsten.

Aftrap bijeenkomsten Nederlandse Cultuurverhalen 29 november 2018Eindelijk…
een passie kan uitgevoerd worden. Mijn cultuurverhalen worden aan een groter publiek gepresenteerd. In samenwerking met de Bibliotheek Hardenberg worden er, in eerste instantie, tien weken lang bijeenkomsten georganiseerd met als thema Nederlandse Cultuurverhalen voor anderstaligen en vluchtelingen. De locatie is in het LOC-gebouw Hardenberg, ingang Parkweg op het Zorg & Welzijn Plein.

Op 29 november was er een informatiebijeenkomst over de nieuwe bijeenkomsten over Nederlandse Cultuurverhalen. Deze werd bijgewoond door zo’n 12 vluchtelingen, maar er zijn er nog veel meer die geïnteresseerd zijn voor deze bijeenkomsten. Helaas konden zij niet aanwezig zijn, maar ze gaan zich opgeven voor de bijeenkomsten die gaan komen.

De opzet van deze verhalen is uniek. Zo zijn er verhalen over Sinterklaas, Kerst, maar ook Koningsdag, de ‘oranje’ sportgekte en beschuit met muisjes. De verhalen zijn in diverse gradaties en ook zijn de moeilijke woorden vertaald in het Engels, Farsi (de taal van Iran/Afghanistan) en Arabisch. Elke deelnemer krijgt een map mee. Diverse vrijwilligers gaan de mensen in kleine groepjes begeleiden. Het hoofddoel is, naast kennisoverdracht van de cultuur, beter te leren lezen, verbeteren uitspraak en vergroten woordenschat.

Deze eerste informatiebijeenkomst  werd gekenmerkt door een gezellige, informele sfeer. Veel belovend voor de komende bijeenkomsten. Meer weten of aanmelden? Stuur dan even een appje of e-mail: 06-24125323/m53ester@gmail.com , www.margretester.nl  Graag nodigen we ook Statushouders uit om deel te nemen aan de bijeenkomsten. Zie artikel van de bibliotheek.

Mijn schrijfperikelen in 2018
Het is al weer even geleden dat ik op deze site geschreven heb over mijn activiteiten. Dit had een reden.

Als schrijfster ben je uiteraard altijd met schrijven bezig. Zo schreef ik korte verhalen voor vluchtelingen voor verbetering van hun Nederlands, hield ik mij bezig met het een opzet te maken voor een, potentieel, spannend boek, en ik schreef verhalen voor anderstaligen op het gebied van de Nederlandse Cultuur.  Concrete uitgewerkte plannen waren het veelal niet.

Toch nam het schrijven van Cultuurverhalen steeds meer vorm aan, zodat ik uiteindelijk dit jaar een flinke verzameling verhalen heb opgebouwd. Ideeën over de uitwerking kregen ook steeds meer vorm.

 Een veelbelovende uitdaging ligt in het verschiet…

Taalcoach
Vluchtelingen helpen met de Nederlandse taal is prachtig werk. De voldoening als iemand met sprongen vooruit gaat. Dit najaar wilde ik mijn kennis wat meer verdiepen, zodat ik mijn vrijwilligerswerk nog beter kan uitvoeren. Taalpunt Hardenberg van de Bibliotheek Hardenberg bood die mogelijkheid. Docente Hanneke Ardesch wist op boeiende wijze kennis over te brengen. Op 14november volgde de certificering.

taalcoach certificering
19 januari 2018: presentatie Momentum aan InBeeld
Vluchtelingen zijn continue bezig met taal. Zij beseffen heel goed hoe belangrijk dit is. Bij InBeeld helpen vrijwilligers hiermee en creëren samen met hen een fijne sfeer. Deze ochtend heb ik wat verteld over het boek Momentum, over mijn eigen werk, en gedichten voorgelezen. Daarna hebben we in groepjes over de gedichten, elfjes en overpeinzingen (gedachtes) gepraat. Een erg mooie ochtend.

Wilt u een boek bestellen? Laat via het contactformulier voor mij even een berichtje achter en ik maak het voor elkaar.

Zie ook het artikel in Hardenberg.nu  Groepsfoto: Gerrit Breukelman

   
   
Op de foto links onder: Margret en Ahmad Alnajar. Foto rechts: Anne vd Hoek, Fotograaf Gerrit Brokelman en Margret Ester


8 januari 2018: 
Overhandiging Momentum aan wethouder René de Vent
In de raadszaal van het gemeentehuis in Hardenberg werd door het Schrijverscollectief in Hardenberg het poëzie en prozaboek Momentum aan de wethouder overhandigd. Diverse schrijvers lazen een gedicht voor. De wethouder bedankte het collectief voor het exemplaar en benadrukte het belang van het lezen en de schrijfkunst. Als voormalig leraar Duits weet hij hoe belangrijk taal is en onderschrijft het belang van dit onder de aandacht te brengen, ook bij kinderen en jongeren.
 
   december 2017
Nieuwe gezamenlijke bundel Schrijverscollectief Hardenberg; 'Momentum'
Op woensdagavond 23 november 2017 is hierover een interview bij Omroep NOOS. Onze bundel bevat gedichten, overpeinzingen en elfjes. Ik heb gedichten geschreven over diverse onderwerpen die vaak dicht bij mij liggen. In Hardenberg.nu staat hierover meer beschreven.
Binnenkort volgt meer nieuws en verkoopinformatie.
Lezing 30 maart 2017; afwisselende avond over het schrijverschap, 'Vrijheid' en fragmenten uit mijn boeken. 

poster lezing De Binder

Op uitnodiging van de Bibliotheek Hardenberg hou ik op 30 maart een lezing in Mfc De Binder in Gramsbergen in het kadervan de Boekenweek. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Je bent van harte welkom!

Thema van de boekenweek is 'verboden vruchten'. In het kader hiervan heb ik een verhaal geschreven, 'Vrijheid'. Vrijheid, hoe genieten wij hiervan in Nederland. Het verhaal heb ik ingestuurd voor de schrijfwedstrijd van NPO4.

Verder zal ik vertellen over het schrijfproces, wat over mijzelf en uiteraard over mijn boeken. Het wordt een afwisselende avond met daarbij fragmenten uit mijn boeken

Kom gewoon even aan! Zie ook de uitnodiging van de bibliotheek. 
Februari 2017
Er is veel gebeurd de laatste tijd. Druk bezig geweest met publiciteit en dat mijjn boeken overal verkrijgbaar zijn. Bovendien werd ik nog geïnterviewd voor De Groene Gramsberger. Hier is het in te zien. OP pagina 4/5

Januari
2017
Ik ben met diverse zaken bezig. Onder andere diverse lezingen over mijn boek 'Angst'. Ik hou u op de hoogte.

Februari 2017
In deze maand sta ik in de Groene Gramsberger, een plaatselijk, prachtig uitgevoerd informatief blad. Ik kijk er na uit!

Wethouder René de Vent samen met mij én mijn boek
Ook wethouder De Vent kocht mijn boek. Hij toonde zijn interesse door ook bij mijn boekpresentatie in De Mommeriete in Gramsbergen aanwezig te zijn. Hij staat achter de regionale schrijvers. Fijn!
Foto gemaakt door Gerrit Boonstra

Boekpromotie filmpje, gemaakt door Gerrit Boonstra, om mijn boek nog meer bekendheid te geven. Inmiddels is 'Angst' te koop in België en liggen daar diverse exemplaren in de boekhandel.
OP 16 november 2016 heb ik een geweldige boekpresentatie gehad met mijn nieuwe boek 'Angst'.
Voor een foto-impressie, klik hier

Voor een video-impressie klik
 Maandag 14 november interview over boek 'Angst' bij 'De Stamtafel Gramsbergen' http://www.gramsbergen.nl/destamtafel/ 
Deze is hier te beluisteren.

Per 16 november verschenen:
Mijn nieuwe boek 'Angst' - Spanning, misdaad en avontuur. Verhalenbundel.
Het was een hectische tijd, mijn boek op tijd afkrijgen, want... 16 november was de boekpresentatie. Het was een zeer geslaagde avond met het trio 'Koffers', fantastische muziek. Als trio hadden zij deze avond hun debuut.


Mijn boek 'Angst'. Geweldige cover, gemaakt door PUMBO.NL. Coverfoto van Gerrit Boonstra

Boek 'Angst' Spanning, misdaad en avontuur

Achtergrond info:
Het was de laatste tijd voor mij een erg hectische tijd. Het streven was om het boek voor de maand december af te krijgen. Samen met Niels Smulders, redacteur, heb ik hard gewerkt om de uiteindelijke uitgave voor elkaar te krijgen. Een aantrekkelijke cover, dankzij de coverfoto van Gerrit Boonstra. Bovendien moest het een aantrekkelijke prijs worden, zodat het ook als een cadeau in die maand gegeven kan worden. Hard weraken, maar het is gelukt. Door deze knop te gebruiken, kunt u het boek bestellen..
Wilt u een gesigneerd exemplaar en woont u in de buurt: mail mij: m53ester@gmail.com

Uitgekomen juni 2016
Een verhalenbundel van het Schrijverscollectief Hardenberg: Verder - Verhalen in het Vechtdal. Zes lokale schrijvers hebben zeer gevarieerde verhalen geschreven. Dit ter ere van hun éénjarig bestaan als collectief. 


Twee verhalen zijn van mijn hand: 'Oud Gramsbergen', historisch, humoristisch verhaal met dialogen in het dialect en 'Ondernemende zwerver', een ontroerend verhaal over een zwerver met zijn honden.

Deze verhalenbundel is via mij te koop voor € 14,95,  m53ester@gmail.com

Waar ben ik mee bezig?
Momenteel ben ik met een verhalenbundel bezig; avontuurlijke, spannende verhalen, soms met een romantisch tintje. Er zijn al vele uren in gaan zitten. Ik zie dan ook uit naar de publicatie. Naar verwachting zal deze In het najaarr 2016  uitkomen.


Verder ben ik bezig met een boek over dagelijkse, humoristische en spannende verhalen over mijn hond. In een later stadium meer hierover.

Publicaties in Support Magazine
Editie juni: hierin staat mijn artikel over Johan Smith, een mans wiens leven totaal op de kop kwam te staan na een motorongeluk. Een gedeelte hiervan is hier te lezen. Een gratis proefnummer is op te vragen.

Editie oktober: Mart Venema is een jongen die 'gewoon' roeit mét zijn beperking. Hoe ziet hij sporten en meedoen in de samenleving? Je leest het in mijn artikel, waarvan hier een gedeelte te lezen is. Het complete artikel is op te vragen via een gratis proefnummer.

Website/artikelen: 
Regelmatig verschijnen er nieuwe artikelen van mij in De Toren over roeien of het Platform Gehandicapten Hardenberg of rolstoelbasketbal. 

Tevens hou ik een website bij; www.pghardenberg.nl
Op deze website staan tevens de gepubliceerde artikelen. Actuele zaken en artikelen over de Scholenvoorlichting over handicaps.
ODe Eiber hield een sponsorloop voor PGH

Eerste foto van De Eiber in Dedemsvaart. Het scholenproject heeft voorlichting gegeven, waarbij er een schitterende opbrengst was.
Tweede foto van het roeien. Hierover zijn inspirerende artikelen te schrijven.

Schrijverscollectief Hardenberg
Recentelijk, juni 2015, heb ik mij aangesloten bij het Schrijvers Collectief Hardenberg. Regelematig organiseren wij evenementen. Het schrijvers Collectief bestaat uit diverse schrijvers met hun eigen schrijfstijl: Michel Oskam, Thea Uri, Janko Ekkel en Geja Leevers. Gezamenlijk en individueel blijven wij met allerlei schrijvers zaken bezig. De eerst volgende activiteit is op 11 juni tijdens het cultureel evenement 'Oeverloos  genieten'. Later meer hier over.

Voorlees- en muziekavond 2 oktober 2015 in The Read Shop te dedemsvaart
Tijdens deze avond hebben wij diverse verhalen verteld, van donkere bossen, bruisend water tot een spannende thriller. De avond werd omlijst met muziek door singer-/ songwriters: Annelies van der Lem en Rogier Tromp van 79th Street. Wij mochten vele geïnteresseerden verwelkomen, zodat het een geslaagde avond werd.
maart 2015
Het is even rustig geweest, maar het nieuw opgezette Schrijvers Collecctief Hardenberg heeft mij hernieuwde energie gegeven. Hoe? Na op een 12 maart 's avonds bij een presentatie van het Schrijverscollectief te zijn geweest, en kennis gemaakt te hebben met Michel Oskam, ben ik bezig geweest met een nieuw verhaal. Daarna volgden voor het Schrijvers Collectief nog vele vertelverhalen, voor diverse evenementen. Het volgende evenement:

11 juni 2016 Oeverloos genieten.

Tijdens dit cultureel evenement zullen wij als collectief diverse verhalen vertellen.

4 november 2013 Hardenbergs dictee:

Gevraagd door de bibliotheek om hieraan te willen deelnemen als "prominente" Hardenberger. Een erg leuke ervaring.

Lezingen: 

Info lezingen
Vindt u het interessant om meer te weten over het boek, totstandkoming hiervan, achtergronden, en wat het is om een beperking te hebben? Graag geef ik op scholen, clubs en bij anderszins geïnteresseerden lezingen hierover. Mail mij hierover en ik bel/mail u terug! m53ester@gmail.com of 0524-563736. Zie ook de lezingen hieronder.


Alfa College Hardenberg 23 april 2013
Op 23 april 2013 was er een lezing op het Alfa College in Hardenberg voor 3/4 jaars verpleegkundigen. Tijdens deze lezing benl ik dieper op de verpleegkundige aspecten in relatie tot mijn boek over beperkingen ingaan. Het was een geslaagde bijeenkomst, waarbij men aandachtig luisterde. Na de tijd ontving ik opmerkingen over hoe ze het hadden ervaren en nu op een andere wijze over omgaan met mensen met een beperking gingen denken. Uiteraard is dit een aspect waarover nagedacht zal worden en waar mijn boek hopelijk een waardevolle bijdrage aan kan leveren

LOC/Bibliotheek Hardenberg 2 april 2013
Op 2 april was er een lezing in het Grand Café van het LOC in Hardenberg, georganiseerd door de Bibliotheek Hardenberg. Lees meer...

Wilt u ook een lezing? Dat kan. Neem gerust contact met mij op en dan kunnen wij dit overleggen. Zie ook hieronder voor informatie over de lezingen. 

Jureren Leeswedstrijd 12 februari 2012:
Bij de bibliotheek in Hardenberg het voorlezen van de kinderen van de basisscholen gejureerd. Dit samen met wethouder René de Vent en journalist Stentor Cor van Dalen. Genoten van deze middag, hoe de kinderen op hun eigen wijze de verhalen voorlezen.

Boek 'de overwinning'
"De overwinning" is 25 mei 2012 verschenen. Het boek is via de uitgever Boekscout.nl alsmede via de boekhandel te verkrijgen. Wilt u een gesigneerd boek? Ik stuur u het graag toe of breng het (op korte afstanden) langs. Op dit moment ligt het boek in de winkel bij de Bruna in Hardenberg en Boekhandel Heijink (Hardenberg).

Lezing A. Risaeusschool Hardenberg
Op maandag 12 november een lezing voor groep 8 gegeven. Verteld over de achtergronden, mijn inspiratie en passages voorgelezen. Ik kreeg erg leuke reacties! Door middel van powerpoint kregen ze een goed inzicht in de illustraties in het boek. Een aantal leerlingen werd hierdoor nog meer gemotiveerd om meer te gaan lezen en schrijven, vertelden ze.

Geslaagde boekpresentatie en signeersessie boek
Bij Boekhandel Heijink vond zaterdag 9 juni om 15.00 uur onder een grote belangstelling mijn boekpresentatie plaats. Hieronder ook enkele mensen die ik geinterviewd heb of die anderszins een bijdrage hebben geleverd. Trots showde ik mijn boek en vertelde iets over de inhoud en de totstandkoming hiervan. Al met al een geslaagde middag, waarop ik met plezier kan terugkijken. De aanwezige pers van RTV Hardenberg nam de tijd voor foto's en video-opnames. In De Stentor heeft op vrijdag 8 juni een uitgebreid artikel met foto gestaan. Tevens stond 9 juni een stukje op de kabelkrant en in het regionale dagblad De Toren.Vechtdal TV plaatste op 12 juni een artikel met foto.  


                

Radio interview RTV Hardenberg op zaterdag 16 juni 2012
Een erg leuk interview gehad met programmamaakster/interviewster Ineke ten Brink in het 'Twaalfuurtje'. Luister maar. 

Radio interview RTV Oost
Zondag 24 juni tussen 18.00-18.35 uur is het interview met mij op RTV Oost uitgezonden, programma 'Uit de weg' van Henk Schaap, interviewer Wim Morsink. Luister maar.

Algemeen:
Vele leuke, spontane reacties gehad van vrienden, familie, bekenden, maar ook zomaar mensen die je in de supermarkt, in een winkel, het zwembad, of met mijn hond lopend, etc. tegenkomen. Zelfs oude buren van vele jaren geleden... Erg fijn om op die manier weer wat van hen te horen! Velen hadden over het boek gehoord of een artikel gelezen.

Diegenen die mijn boek hebben gelezen, zijn positief hierover. Voor de één zijn het herkenbare situaties, voor de anderen totaal nieuw. Van iemand kreeg ik de opmerking dat familieleden en bekenden van mensen met een dwarslaesie hier veel aan kunnen hebben. Zij weten niet wat er allemaal mogelijk is en hoe een revalidatie gaat. Voor de recenties, zie ook bij Boekscout.nl. Bij het aanklikken van mijn boek onder de rubriek 'boeken' kom je op hun site. Onder reviews zie je een aantal meningen. En verder? Lees het boek zelf! Via de boekhandel, Boekscout en mij te verkrijgen.